Proszę bardzo o pomoc w odpowiedziach
Mozaika : 1Która z formuł oznacza, że w strukturze, w której jest ona prawdziwa istnieją co najmniej 2
elementy?
a)(∀x)(∀y)(x≠y)
b)(∀x)(∃y)(x≠y)
c)(∃x)(∀y)(¬(x=y))
d)(∃x)(∃y)(¬(x=y))
2Korzystając z praw rachunku kwantyfikatorów ustal, która z własności zbiorów nie jest
prawdziwa dla dowolnych rodzin zbiorów indeksowanych
a)∩(At\Bt)⊆(∩(At\∩Bt)
b)∩(At∩Bt)=∩At∩∩Bt)
c)∪(At∩Bt)⊆(UAt∩UBt)
d)(UAt∩UBt)=U(AtUBt)
3Niech s(x) oznacza predykat "x jest studentem", a p(x,y) predykat dwuargumentowy "x i y mają
takie same prawa". Które z formuł odpowiadają zdaniu "Wszyscy studenci mają takie same prawa"?
a)(∀x)(∀y)p(x,y)
b)(∀x)(s(x)→¬(∃z)(s(z)⋀¬p(x,z)))
c)(∀x)(∀y)((s(x)∧s(y))→p(x,y)
d)¬(∃x)(∃y)(s(x)∧s(y)∧¬p(x,y)
4Która z wymienionych formuł jest tautologią rachunku kwantyfikatorów?
a)(∀x)(a(x)∧b(x))→((∀x)a(x)∧(∀x)b(x)
b)((∃x)a(x)∧(∃x)b(x))→(∃x)(a(x)∧b(x)
c)((∀x)(a(x)⋁b(x))→((∀x)a(x)⋁(∀x)b(x))
d)((∀x)a(x)V(∀x)b(x))→(∀x)(a(x)→b(x))
5Wskaż formułę prawdziwą w zbiorze liczb naturalnych.
a(∃x)(∀y)(x≤y→(∀x)a(x)∧(∀x)b(x))
b((∃x)a(x)∧(∃x)b(x))→(∃x)(a(x)∧b(x)
c(∀x)(∀y)(x<y→(∃z)(x+z=y)
d(∀x)(∃y)(x<y→(∀z)(x+z<y))
8 maj 18:57
Mozaika : Pomoże ktoś /
8 maj 19:25