funkcja
Michał:
| √3 | |
Dana jest funkcja f(x)=( |
| )x2−2x+1 |
| 3 | |
Podaj najmniejszą wartość tej funkcji w przedziale x∊<0,3>
8 maj 18:09
Adamm: podstaw t=x2−2x+1
8 maj 18:13
Metis:
Funkcja jest malejąca wiec osiąganie, dlatego osiągnie najmniejszą wartość gdy x
2 −2x + 1
osiągnie największą.
Dla pewności poczekaj na potwierdzenie przez kogoś "wybitnego"
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Ja już od dawna się w to nie
bawię.
8 maj 18:16
Adamm: t=x2−2x+1
zbiór wartości t(x)
potem zbiór wartości f*(t)=(√3/3)t
Metis, w jakim sensie się w to "nie bawisz"?
8 maj 18:19
===:
... i tak nasi Maturzyści opanowane maja wzory skróconego mnożenia
8 maj 18:25
8 maj 18:31
Adamm: ===, co do tego mają wzory skróconego mnożenia?
8 maj 18:37
AiO: x2−2x+1= (x−1)2
8 maj 18:39
8 maj 18:39
===:
a Ty
Adam podstawiaj t ... potem może pochodna ...
8 maj 19:52
Adamm: ===, przecież ja widzę od razu tam wzór skróconego mnożenia,
ale co to ma do rzeczy?
zresztą, nie rozwiązywałem tego, ale nakierowywałem kolegę
8 maj 19:56