matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matematyka
nieznana:
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, oraz oblicz sumę S
2
0
jeśli a
6
=20 i a
1
0
= 4
8 maj 17:48
kochanus_niepospolitus:
a
10
− a
6
= (a
1
+ 9r) − (a
1
+ 5r) = 4r ⇔ r =
a
1
= a
6
− 5r ⇔ a
1
=
a
1
+ a
20
a
1
+ a
1
+ 19r
S
20
=
*20 =
*20 = ...
2
2
a
n
= a
1
+ (n−1)r = ...
8 maj 17:52
AiO:
a
10
−a
6
albo r=
10−6
8 maj 18:35
Eta:
a
10
−a
6
r=
= =−4
10−6
a
n
=a
10
+(n−10)*r ⇒ a
n
= −4n+44 , a
11
=0
a
10
+a
11
S
20
=m
e
*20 , m
e
=
−−−mediana = 2
2
S
20
=40
8 maj 18:43
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick