Krawedzie
Bryly: Czy ostroslup moze miec 30 scian bocznych i 50 krawedzi? Jak uzasadnic odpowiedz?
8 maj 17:03
Kaspian: w−k+s=2
w−20=2
w=22
czyli podstawa musi miec 21 wierzchołków
21 krawedi podstawy + 21 krawedzi scian =42 krawedzie
nie moze istniec
To tak na szybko pewny nie jestem
8 maj 17:09
Kaspian: a sciany boczne
8 maj 17:11
Kaspian: 30 ścian bocznych ma ostrosłup o 30 krawędziach podstawy i 31 wierzchołkach
nie może mieć 50 krawędzi
8 maj 17:12
Adamm: jeśli ma 30 ścian bocznych to jego podstawa jest 30kątem, a wtedy
ma 60 krawędzi
8 maj 17:13
Kaspian: mozna tez z twierdzenia eulera tak jak pisałem tylko w=21
8 maj 17:14
Mila:
II sposób
n−kąt w podstawie
2n−liczba krawędzi
n+1 − liczba ścian
−−−−−−−−−−−
n=30 w podstawie 30−kąt
2*30=60 liczba krawędzi
sprzeczność: 60≠50
Nie istnieje.
8 maj 17:18
Bryly: Czy w ostroslupie krawedzi bocznych jest tyle samo co scian bocznych?
8 maj 21:37
Adamm: tak
8 maj 21:38
Bryly:
2) 40 krawedzi bocznych i 20 scian
Wydaje mi się, ze nie, ale dlaczego?
8 maj 21:38
Bryly:
2) Czyli majac 40 krawedzi bocznych mialby juz 40 scian bocznych dobrze?
3) 11 scian i 20 krawedzi? Tak, bo 1 sciana to podstawa a 10 scian to sciany boczne zatem w
podstawie 10−kat, czyli razem 20 krawedzi.
4) liczba krawedzi w ostroslupie musi byc parzysta bo krawedzi podstawy jest tyle samo co
krawedzi bocznych dobrze?
8 maj 21:48
Mila:
![rysunek](rys/132334.png)
n=4− liczba boków w podstawie ( kątów)
k=2*4=8 − liczba krawędzi
s=4+1 − liczba ścian ( 4 boczne i podstawa)
w=4+1− liczba wierzchołków
−−−−−−−−
40 krawędzi bocznych to 40 ścian bocznych
8 maj 21:54
Bryly: a 3) i 4) ok?
8 maj 23:41
Mila:
Dobrze.
Narysuj sobie jakiś ostrosłup, a potem uogólniaj.
8 maj 23:44