oblicz ekstremum lokalne funkcji
Wilq12: Znajdź ekstremum lokalne funkcji:
f(x,y,z)=x
2+y
2+z
2−xy+2z+x
Pomoże ktoś ?
8 maj 17:00
po prostu Michał: w czym problem?
8 maj 17:07
grzest:
f(x,y,z)=x
2+y
2+z
2−xy+2z+x
Warunek konieczny istnienia ekstremum grad(f)=0.
grad(f)=(2x−y+1,2y−x,2z+2)=0.
| | 2 | | 1 | |
Stąd punkt stacjonarny x0=(− |
| ,− |
| ,−1). |
| | 3 | | 3 | |
Warunkiem koniecznym istnienia ekstremum jest hesjan ≠ 0.
H
f(x
0)=D
2f(x
0)=(f
xi,xj(x
0))
i,j=1,2,3.
| | ⎧ | 2 −1 0 | | |
| |Hf(x0)|= | ⎨ | −1 2 0 | | =10 >0.
|
| | ⎩ | 0 0 2 | | |
| | 2 | | 1 | |
W punkcie x0=(− |
| ,− |
| ,−1) jest minimum lokalne. |
| | 3 | | 3 | |
8 maj 18:01
Wilq12: dzięki
8 maj 18:32