Przebieg zmienności.
Nawaleta: Mamy funkcje f(x)=(x3−x2−x+1)1/3.
Badamy jej przebieg.
Dziedziną jest x ≥1 bo rozwiązujemy równanie x3−x2−x+1≥0.
Funkcja jest ciągła w swojej dziedzinie zatem nie mamy asymptot pionowych. Tutaj nie jestem
pewny.
Nie mamy tez asymptot poziomej. Jest asymptota ukośna. Cy do tego momentu coś sie zgadza?
8 maj 16:32
Adamm: x3−x2−x+1≥0
x2(x−1)−(x−1)≥0
(x−1)2(x+1)≥0
x≥−1
8 maj 16:49
Nawaleta: A jak bedzie z granica ((x3−x2−x+1)1/3 −x)?
8 maj 17:05
Adamm: nie podałeś do czego dąży x, ale pójdę ci na rękę i założę że do
∞
tutaj trzeba użyć wzoru
| | a3−b3 | |
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) ⇔ a−b= |
| |
| | a2+ab+b2 | |
| | x3−x2−x+1−x3 | |
(x3−x2−x+1)1/3−x= |
| |
| | (x3−x2−x+1)2/3+x(x3−x2−x+1)1/3+x2 | |
dalej wystarczy podzielić licznik i mianownik przez x
2
8 maj 17:11
Nawaleta: Tak zrobiłem, ale coś nie mogę uzyskać poprawnego wyniku.
8 maj 17:14
Adamm: to pokaż jak to liczysz
8 maj 17:16
Nawaleta: Jak w (x3−x2−x+1)2/3 wchodze pod pierwiastek z x2 to z potegą x3?
8 maj 17:19
Adamm: tak
8 maj 17:21
Nawaleta: Myslałem ze x8.
8 maj 17:22
Adamm: nie
x
2=(x
3)
2/3 i teraz korzystasz z własności
8 maj 17:23
Nawaleta: Dziękuje.
8 maj 17:27