Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Adaśko: Pomocy! Mam do rozwiązania równanie z parametrem, próbowałem to rozwiązać sam ale wychodzi mi
delta sprzeczna, czyli brak rozwiązania, co jest niezgodne z odpowiedziami
Zad 1.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których każde z dwóch różnych rozwiązań równania:
x2 − (2m−3)x + m = 0 jest mniejsze od m.
8 maj 15:48
Jerzy:
Co to znaczy delta jest sprzeczna ?
8 maj 15:54
Kaspian: Δ=9−12m i rozwiązujesz Δ>0
8 maj 15:55
Jerzy:
Masz warunki:
1) Δ > 0
2) xw < m
3) f(m) > 0
8 maj 15:55
Kaspian: a nie
8 maj 15:56
Kaspian: tak jak jerzy ja zle delte obliczyłem
8 maj 15:56
Adaśko: cały czas mi wychodzi delta ujemna, nwm co źle robię
![](emots/2/ysz.gif)
Δ
1 = −4m
2 + 8m − 9
Δ
2 = −80
8 maj 16:38
AiO: Δ= (−(2m−3))2−4*1*m
Δ= (−2m+3)2−4m
Δ= 4m2−12m+9−4m
Δ= 4m2−16m+9
Δ>0
4m2−16m+9>0
8 maj 17:05