Ciag arytmetyczny i geometryczny
Olalala: W ciągu arytmetycznym (an) różnica wyrazów trzeciego i szóstego jest równa−9, a suma tych
wyrazów jest równa 7. Szósty wyraz ciągu (an) jest drugim wyrazem ciągu geometrycznego (bn)
oraz b3=|a2|. Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu (bn).
8 maj 14:27
kochanus_niepospolitus:
a6 − a3 = (a1 + 5r) − (a1 + 2r) = 3r
a6 + a3 = (a1+5r) + (a1 + 2r) = 2a1 + 7r
wiedząc to wyznacz a1 i r.
8 maj 14:33
Jerzy:
a
3 − a
6 = − 9
a
3 + a
6 = 7
a
6 = b
2
b
3 = |a
2|
.... i działaj.
8 maj 14:35
Olalala: Tylko że trzeba wyznaczyć sumę 10 liczb ciągu geometrycznego i nie wiem jak to zrobić. Udało mi
się wyliczyć ile wynosi a 3=−1 i a6=8, ale co dalej...?
8 maj 14:39
Olalala: Dzięki Jerzy
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
♥
8 maj 14:40
Jerzy:
Teraz policz a2
8 maj 14:41
kochanus_niepospolitus:
jeżeli byś obliczyła a1 i r to byś miała już wszystko co jest potrzebne do obliczenia b1 i q
8 maj 14:56