Jak to zrobić z Vieta?
Adam: x12−x22=x14−x24
8 maj 14:13
kochanus_niepospolitus:
x14 − x24 = // wzory skróconego mnożenia się kłaniają // = (x12 − x22)*(x12 + x22)
a więc w tym równaniu masz:
x12 − x22 = x14 − x24
1 = x12 + x22
1 = x12 + x22 + 2x1x2 − 2x1x2 //i znowu będą się kłaniać wzory skróconego mnożenia
1 = (x1+x2)2 − 2x1x2 <−−− i masz wzory Viete'a
8 maj 14:18
Jerzy:
Tylko dla Δ > 0.
8 maj 14:20
Adam: Dziki so much
8 maj 14:27
relaa:
Dlaczego zostało podzielone przez x12 − x22?
8 maj 14:34
Jerzy:
Bezpodstawnie
8 maj 14:36
kochanus_niepospolitus:
bo osobno się rozwiązuje warunek:
x12 −x22 = 0 ⇔ x1 = +/− x2
8 maj 14:57
relaa:
Gdzie to zapisane było? Podzielone zostało bez żadnego założenia.
8 maj 15:10
powrócony z otchłani:
Masz racje ... nie napisalem tego przy rozwiazaniu.
8 maj 16:13