prawdopodobieństwo
Maryla27: Grupa 10 dzieci przechodzi przez kładkę ustawiając się w sposób przypadkowy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że Janek i Krzysiek będą szli jeden za drugim?
8 maj 13:22
8 maj 13:23
Jerzy:
|ΩI = 10!
|A| = 2*8*8!
| | 16*8! | | 16 | | 8 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 90 | | 45 | |
8 maj 13:24
Jerzy:
Czyżby ?
8 maj 13:25
kochanus_niepospolitus:
Janek wybiera jedno z 9 dostępnych miejsc (tak by za nim była chociaż jedna osoba)
Krzysiek wybiera miejsce za Jankiem
Bądź na odwrót
8 maj 13:26
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... powinieneś mieć |A| = 2*
9*8!
8 maj 13:27
Jerzy:
Mój błąd .... zajmują jedną z 9 pozycji, a nie 8 jak przyjąłem
8 maj 13:27
Jerzy:
Oczywiście
8 maj 13:27
Maryla27: | | 2*9*8! | | 2 * 9 * 8! | | 2 | | 1 | |
Czyli P = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 8! * 9 *10 | | 10 | | 5 | |
8 maj 13:30
Maryla27: Bardzo dziękuję.
8 maj 13:31