dowod
przyszłymakler: | | 1 | |
Udowodnij, że jesli a∊ (0;1) b∊ (0;1) oraz log1/3a*log1/3b = 4 to a*b≤ |
| |
| | 81 | |
x*y=4
| | 1 | | 1 | |
a*b= |
| x+y = |
| (4+y2)/y y≠0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 4+y2 | |
Teraz udowodnię, że funkcja f(y) = |
| przyjmuje wartości większe równe 4. |
| | y | |
| | 2y(y)−(4+y2) | | (y−2)(y+2) | |
f'(y)= |
| = |
| |
| | y2 | | y2 | |
| | 4+4 | |
fmax = f(−2) = |
| = −4 |
| | −2 | |
1. nie wiem dlaczego wyszło mi fmax < fmin
2. no, nie udało się udowodnić...

ktoś mógłby pomóc tym sposobem?
8 maj 12:30
kochanus_niepospolitus:
emmm ... a jak wyznaczyłeś które ekstremum jest które?
8 maj 12:45
kochanus_niepospolitus:
po drugie ... masz udowodnić, że f(y) ≤ 4 dla ∀y∊Df
8 maj 12:46
kochanus_niepospolitus:
tfu (to ostatnie

)
8 maj 12:47
przyszłymakler:

(y−2)(y+2) = 0
f(−2) = max
f(2) = min
na rysunku graf pochodnej
8 maj 12:47
przyszłymakler: ale dziedziną y jest chyba y ∊R − {0}
8 maj 12:48
Jerzy:

Tutaj masz wykres: f(y)
8 maj 12:51
kochanus_niepospolitus:
no i wszystko cacy Ci wyszło
zauważ, że funkcja f(y) NIE JEST funkcją ciągłą
| | 4 | |
f(y) = y + |
| ... ten drugi człon powinien Cię naprowadzić na to jak to mniej więcej |
| | y | |
będzie wyglądała ta funkcja
8 maj 12:51
przyszłymakler: Ok, ale dla y<0 funkcja przyjmuje wartości mniejsze od −4, więc to nie udowadnia tezy
8 maj 12:54
Jerzy:
A dlaczego nie ?
8 maj 12:58
Jerzy:
A nie ....
8 maj 13:00
kochanus_niepospolitus:
no ale przecież, dla y<0 zachodzi:
y<0 i x<0 ... a więc a,b > 1
8 maj 13:10
kochanus_niepospolitus:
a mamy dane, że a,b ∊ (0,1) (czyli x,y >0)
8 maj 13:10
przyszłymakler: No tak, dziękuję! Wszystko rozumiem
8 maj 13:23
relaa:
Może w ten sposób?
Wychodząc od prawdziwej nierówności dla a, b ∊ (0 ; 1)
[
√log1/3(a) −
√log1/3(b)]
2 ≥ 0
log
1/3(a) + log
1/3(b) = log
1/3(ab) ≥
2 •
√log1/3(a) • log1/3(b) = 2 • 2 = 4
8 maj 13:27