Funkcja odwrotna (funkcje zespolone)
KK: Funkcje zespolone. Wyznaczyć funkcję odwrotną do podanej:
z + 12iz − 1, D=ℂ \ {− i/2}
8 maj 12:28
g: 2izy−y = z+1
(2iy−1)z = y+1
wyszła funkcja identyczna z pierwotną.
8 maj 13:26
'Leszek: Podaj poprawnie wzor funkcji
| | z + 1 | |
Czy to jest w postaci f(z) = |
| ? |
| | 2iz −1 | |
8 maj 13:27
KK: Pomyłka! Przepraszam. W liczniku powinno być z + i
8 maj 13:33
'Leszek: Jezeli jest tak jak napisalem , to @ g ma racje , ale jeszcze trzeba podstawic w miejsce
y podana funkcje , bardziej czytelnie bedzie to wygladalo , jezeli uzyjemy symbolu
| | f(z) + 1 | |
Oraz dla funkcji odwrotnej f−1 (z) = |
| = z , |
| | 2if(z) −1 | |
8 maj 13:36
'Leszek: No to jest juz inne zadanie ,postaraj sie zrobic w podobny sposob samodzielnie !
8 maj 13:39