Czy w ciągu o wyrazie ogólnym an =(2n^2 - 3n +1)/(2n - 1) , n należy do N+ ,wyst
moniq:
2n2 − 3n +1
Czy w ciągu o wyrazie ogólnym an =
, n należy do N+ ,występuje wyraz
2n − 1
równy 5?
Zrobiłam tak że przyrównałam an=5 i wyliczyłam to, ale wyszło inaczej niż w odp.
Co robie źle
(n−1)(n−1/2)
(n−1)(n−1/2)
po rozpisaniu wyszło mi
=
skracam przez
2n−1
2(n−1/2)
(n−1/2) i wychodzi 5= 1/2(n−1)
I z tego wychodzi inne n niż w odp
Gdzie jest błąd, będe wdzieczna
8 maj 10:46
karty do gry: f(x) = ax2 + bx + c
jeśli istnieją miejsca zerowe to rozkład na czynniki wygląda następująco:
f(x) = a(x − x1)(x − x2) , gdzie x1 , x2 sa miejscami zerowymi.
Nie wiem dlaczego jest to tak częsty błąd.