Znajdź wszytskie liczby rzeczywiste k spełniające równanie - liczby zespolone
leena: Cześć, mam do rozwiazania zadanko:
ustal wszystkie liczby rzeczywiste k, takie, że równanie z
3 + 6z
2 + kz = 0 posiada trzy
rzeczywiste rozwiązania.
Od czego mam zacząć?
8 maj 09:07
kochanus_niepospolitus:
z3 + 6z2 + kz = 0
z(z2 + 6z + k) = 0
z = 0 ∨ z2 + 6z + k = 0
z = 0 ∨ Δ>0 ... rozwiązujesz
8 maj 09:10
Jerzy:
Od zuważenia,że jedno rozwiązanie ( niezależne od k ) już widać: z = 0
8 maj 09:11
Jerzy:
Obydwa rozwiązania równania kwadratowego muszą być różne od 0.
8 maj 09:13
leena: a jak rozwiązać to równanie kwadratowe z niewiadomymi k i z?
8 maj 17:30
kochanus_niepospolitus:
droga studentko ... coś takiego z pewnością rozwiązywałaś w liceum
8 maj 17:31
kochanus_niepospolitus:
Δ = 6
2 − 4*1*k = 36 − 4k
Δ>0 ⇔ 36−4k > 0 ⇔ k < ...
![](emots/2/pytajnik.gif)
i teraz jeszcze odrzucić musisz k=0 ... bo wtedy z
2+6z+k jest postaci z
2 + 6z = z(z+6)
więc jednym z rozwiązań jest z=0 ... które już jest (a mają być 3 RÓŻNE rozwiązania).
8 maj 17:33
leena: Czy rozwiązania to:
z1 = 0
z2 = −3 + √10
z3 = −3 − √10 ?
8 maj 17:38
leena: przykro mi Janusz, ktoś podszywa się pod mój nick
8 maj 17:39
kochanus_niepospolitus:
absolutnie nie
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
... rozwiązania z
2 i z
3 są zależne od parametru k
8 maj 17:53
leena: Okej, już widzę swoje głupie błędy. Ale mam pytanie do założenia Δ > 0. Bo szukamy 3 różnych
rozwiązań. To mamy już z1=0 a z2 i z3 powinny być dwoma różnymi rozwiązaniami czyli nie
powinna być Δ≥0?
8 maj 17:55
kochanus_niepospolitus:
| −b + 0 | |
jeżeli masz Δ=0 to otrzymujesz jedno (podwójne) rozwiązanie: z2,3 = |
| |
| 2a | |
8 maj 17:56
kochanus_niepospolitus:
dlatego właśnie musi być Δ>0 ... aby były z tego nawiasu dwa RÓŻNE rozwiązania
8 maj 17:56
leena: Czyli odnośnie Twojego posta, kochanus niepospolitus z 17:33, to powinno być k < 9 ?
8 maj 17:58
kochanus_niepospolitus:
tak ... dla k<9 równanie (z2 −6z + k)=0 ma dwa różne rozwiązania
teraz jeszcze musisz sprawdzić, dla jakiego 'k' jednym z tych rozwiązań będzie z=0 (podstaw
z=0)
i 'odrzuć' to k z rozwiązania.
8 maj 18:09
leena: masz na myśli wzór z2 − 6z + k=0 ? Bo jak wstawię za z zero, to to wyjdzie mi, że dla k=0..
ale to nie chyba o ten wzór chodzi?
8 maj 18:21
AiO: Tak o ten
Wiemy Ty i ja z liceum ze jesli c=0 to mmay rownanie kwadratowe niezupelne
czyli postaci ax2+bx=0
To rownanie rozwiazujemy w ten sposob ze wyciagamy x przed nawias
x(ax+b)=0 ⇒x=0 lub ax+b=0 (widzisz ze jednym z rozwiazan jest zero
8 maj 18:53
leena: dzięki za wskazówki, przyznam, że wychodzą braki z liceum
![](emots/2/kwasny.gif)
czy rozwiązaniem zatem będzie z
1,
2=0 i z
3=6
9 maj 02:08
kochanus_niepospolitus:
nie Leena
zresztą ty nie masz wyznaczać rozwiązań tego równania ... ty masz napisać dla jakiego parametru
k będą trzy (różne) rozwiązania
9 maj 08:30
kochanus_niepospolitus:
a rozwiązaniami tego równania będą:
| 6 − √Δ | | 6 − √36−4k | |
z1 = 0 ; z2 = |
| = |
| = 3 − √9−k ; z3 = 3 + √9−k |
| 2 | | 2 | |
dla k<9 ⋀ k≠0
9 maj 08:31