Logartmy
Staś : Udowodnij że jeśli a∊(0,1) b∊(0,1) oraz
Log−{1/3} a * Log−{1/3} b = 4 to a*b≤1/81
8 maj 01:42
Staś : Log1/3 a * Log1/3 b =4
8 maj 01:43
karty do gry: Wskazówka :
Dla dodatnich a oraz b zachodzi nierówność :
8 maj 02:17
Staś : A inny sposób?
Da się wykorzystać coś z tego że funkcja logartymiczna jest roznowartościowa?
8 maj 10:17
kochanus_niepospolitus:
różnowartościowość funkcji logarytmicznej absolutnie nic nie wnosi do tematu
8 maj 10:23
Adamm: a, b∊(0; 1)
teza: log
1/3a*log
1/3b=4 ⇒ a*b≤1/81
log
1/3a*log
1/3b=4 ⇒ a=3
4/log3b
a*b=3
4/log3b*b=3
4/log3b+log3b
niech t=log
3b, t∊(−
∞;0)
| | 4 | |
badamy funkcję f(t)= |
| +t i widzimy że dla tego przedziału mamy maksimum globalne |
| | t | |
f(−2)=−4
zatem 3
4/log3b+log3b≤3
−4 z czego mamy naszą tezę
8 maj 11:15