ddsds
colinfire: Szereg Fouriera:
Jak sprawdzić czy funkcja jest parzysta czy nie parzysta?
Bo jak jest nieparzysta to liczy się tylko wspołczynnik bn tak?
7 maj 23:17
mat: f(x)=f(−x) parzysta
f(−x)=−f(x) nieparzysta
7 maj 23:17
kochanus_niepospolitus:
parzysta:
f(x) = f(−x) dla ∀x∊Df oraz Df jest symetryczna względem punktu x=0
nieparzysta:
f(x) = − f(−x) dla ∀x∊Df oraz Df jest symetryczna względem punktu x=0
7 maj 23:18
marek: czy warunek symetryczności dziedziny nie zawiera się przypadkiem w poprzednim warunku?
8 maj 00:07
kochanus_niepospolitus:
o wiele szybciej sprawdzić niesymetryczność dziedziny (i nie sprawdzać parzystości,
nieparzystości).
Czy zawiera się ... tak ... czy rozwiązujący będzie o tym pamiętał ... nie

f(x) = x
2 dla D
f = R/{−3}
większość sprawdzi:
f(x) = x
2 = (−x)
2 = f(−x)
i napisze, że funkcja jest parzysta.
Dlatego też specjalnie dodałem punkt o symetryczności dziedziny, aby o tym każdy pamiętał.
8 maj 00:11