wyznacz x
Jasiek2234: Nie jest to konkretne zadanie ale często mam ten problem.(np w zadaniach optymalizacyjnych)
Gdy z równaniem dochodzę do:
x2−ax=a2−xa
Jak wyznaczyć x od a w takim przypadku?
7 maj 23:12
mat: x
2=a
2
x=+−a
![](emots/2/jezyk1.gif)
daj inny przyklad
7 maj 23:13
vxxx:
x2−ax=a2−xa⇔
x2−ax+ax=a2
x2=a2
|x|=|a|
7 maj 23:49
Jasiek2234: Aj, źle przepisałem. Chodziło mi o x2 − ax = a2+ax.
8 maj 12:19
Adamm: x2−2ax+a2=2a2
(x−a)2=2a2
x−a=√2a lub x−a=−√2a
x=(1+√2)a lub x=(1−√2)a
8 maj 12:22
kochanus_niepospolitus:
Jasiek ... ogólnie w takiej sytuacji postępujesz następująco:
1) przerzucasz wszystko 'z iksem' na jedną stronę (a to bez niego na drugą)
2) sprawdzasz co musisz dopisać (bez iksa) aby po lewej stronie był wzór skróconego mnożenia
3) czynisz to
4) stosujesz wzór skróconego mnożenia
5) pierwiastkujesz obie strony równania (dwa przypadki się pojawiają, o ile nie ma inaczej w
zadaniu)
6) rozwiązujesz każdy z tych przypadków.
8 maj 12:54
Omikron: Albo deltę można po prostu policzyć
8 maj 13:06
Jasiek2234: Dzięki wielkie, zwłaszcza za listę kroków
8 maj 18:48