Oblicz sumę ciągu geometrycznego.
Ukosnik: Oblicz sumę S8 ciągu geometrycznego (an), jeśli jego wyrazy pierwszy i drugi są odpowiednio
−7 i −7.
Wychodzi, że q=1, co nie spełnia warunków wzoru, gdzie q musi być ≠1, a w odpowiedzi jest wynik
−56. No i jestem w kropce.
7 maj 22:58
Krzysiek: warunek wzoru jest dla SZEREGU geometrycznego a nie ciągu
7 maj 22:59
mat: q=−1
7 maj 22:59
mat: nieeee, głupoty pisze
7 maj 22:59
AiO: Drugi wzor
Jesli q=1 to S= n*a1
7 maj 22:59
mat: tak, q=1,
s8=8*a1
7 maj 22:59
Ukosnik: A co to jest szereg geometryczny? W mojej książce nawet nie wspomniano o takim słowie.
A skąd jest ten drugi wzór?
7 maj 23:01
mat: to nie jest żaden dziwny "wzór"

no masz obliczyć:
−7+(−7)+(−7)..=8*(−7)
7 maj 23:02
AiO: Dla mnie pierwszy dla ciagu geometrycznego skonczonego jest taki
| | 1−qn | |
Jesli |q|<1 to S= a1* |
| |
| | 1−q | |
Drugi to q=1 (tak jak tutaj to S= n*a
1 gdzie n to ilosc wyrazow
7 maj 23:03
Ukosnik: Ej, faktycznie. Po prostu w pogoni za tym podstawianiem do wzorów przestałem logicznie myśleć.
Dzięki bardzo
7 maj 23:04
Milo: Wydaje mi się, że |q|<1 nie jest warunkiem koniecznym dla obliczenia takiej sumy (skończonej).
7 maj 23:43
mat: tak, nie jest
7 maj 23:45
powrócony z otchłani:
Nalezy pamietac ze wzor ktory AiO podal jest to wzor na SN czyli sume 'N' pierwszych
wyrazow tego ciagu geometrycznego (bez wzgledu na to czy |q|<1 czy tez nie).
Warunek |q|<1 jest istotny do wyliczenia (nieskonczona) sume tegoz ciagu. Nalezy zauwazyc, ze w
momencie niespelnienia tego warunku, modul kazdego nastepnego wyrazu ciagu geometrycznego
bedzie nie mniejszy od poprzedniego, a wiec (nieskonczona) suma takiego ciagu bedzie
nieskonczonoscia (+/−) bądź bedzie nie do wyznaczenia (czyli gdy q ≤ −1)
8 maj 07:39
powrócony z otchłani:
Nalezy tez zauwazyc ze wzor ten jest prawdziwy takze dla q=1 (pomimo ze mamy 0/0), tylko
konieczne bedzie skorzystanie ze wzoru skroconego mnozenia co spowoduje ze obliczenia beda o
wiele gorsze niz zwykle Sn = n*ai gdzie ai oznacza dowolny wyraz tegoz ciagu
8 maj 07:42