matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Skróć ułamek:
szcjulia:
x
−18
− x
−9
+1
x
−27
+1
7 maj 22:44
kochanus_niepospolitus:
oznaczmy: x
−9
= a wtedy: x
−18
= (x
−9
)
2
= a
2
x
−27
= (x
−9
)
3
= a
3
więc nasz ułamek ma postać:
a
2
− a + 1
a
3
+ 1
zastosujmy wzór skróconego mnożenia (w mianowniku):
a
2
− a + 1
a
2
− a + 1
1
1
=
=
=
a
3
+ 1
(a+1)(a
2
− a + 1
a+1
x
−9
+ 1
7 maj 22:48
szcjulia:
Bardzo dziękuję (:
7 maj 22:54