nierówność
mat: Jak sie komuś nudzi
7 maj 22:28
mat: pokazać, że zachodzi dla dowolnego a,b∊R
7 maj 22:28
kochanus_niepospolitus:
| | a | | b | | a−b + ab2 − ba2 | |
L = | |
| − |
| | = | |
| | = |
| | 1+a2 | | 1+b2 | | (1+a2)(1+b2) | |
| | (a−b) − ab(a−b) | | (a−b)(1 − ab) | |
= | |
| | = | |
| | |
| | (1+a2)(1+b2) | | (1+a2)(1+b2) | |
i teraz wykażemy, że:
| | (1 − ab) | |
| |
| | ≤ 1 |
| | (1+a2)(1+b2) | |
|(1−ab)| ≤ 1 + a
2 + b
2 + (ab)
2
1
o
niech ab < 1
wtedy:
|1 − ab| = 1 − ab < 1 < 1 + a
2 + b
2 + (ab)
2
niech ab>1
wtedy:
|1−ab| = ab − 1 < ab + 1 < (ab)
2 + 1 < 1 + a
2 + b
2 + (ab)
2
c.n.w.
7 maj 22:55
mat: Szalejesz kolego!

gratulacje
7 maj 22:57
kochanus_niepospolitus:
oczywiście, moje rozwiązanie nie jest do końca poprawne, ponieważ:
1
o
niech ab ∊ (0,1)

więc dojdzie jeszcze
3
o
niech ab<−1
|1−ab| = 1 − ab < 1 + (ab)
2
oraz
4
o
niech ab∊(−1,0) (i tutaj jest pies pogrzebany)
bez utraty uogólnienia załóżmy, że |a| ≥ |b| (a więc: |ab| ≤ a
2)
|1−ab| = 1 − ab = 1 + |ab| ≤ 1 + a
2 < 1 + a
2 + b
2 + (ab)
2
7 maj 23:12
mat: Brawo za spostrzeżenie, sam już o tym nie pomyslalem o tej porze
7 maj 23:14
Jack: Dlaczego robimy ≤ 1 post 22:55
8 maj 00:09
kochanus_niepospolitus:
Wychodzi nam, że:
Lewa = |Prawa * coś| ... w takim razie L≤P tylko wtedy gdy |coś| ≤ 1 ... prawda

8 maj 00:13
Jack: A no ok. Fakt. Dziena
8 maj 00:16
powrócony z otchłani:
Tak po nocy patrze na to co zrobilem i stwierdzilem ze rozdzielanie na przypadki bylo
calkowicie niepotrzebne, wystarczy przeciez:
Zalozmy ze |a| ≥ |b| (jako ze a,b dowolne to nie tracimy tutaj uogolnienia), a wiec a2 ≥ |ab|
|1 − ab | ≤ 1 + |ab| ≤ 1 + a2 ≤ 1 a2 + b2 + (ab)2
8 maj 07:15