Całki
Mati: Oblicz całki oznaczone
1
∫ xarctg
√xdx = f(x) = arctg
√x g'(x)= x
0
| | 1 | | x2 | |
f'(x) = |
| g(x)= |
| |
| | 2(x+1)√x | | 2 | |
1
0
| | 1 | | x2+1−1 | |
− |
| ∫ |
| dx = |
| | 2 | | 2(x+1)√x | |
Czy dobrze...i co można z tym dalej zrobić bo ja nie mam pojęcia?
7 maj 22:11
'Leszek: Sprawdz swoj wynik wykonujac rozniczkowanie ( czyli oblicz pochodna
otrzymanego wyniku ) i spawdz czy jest to wyrazenie pod calka ?
7 maj 22:15
Mati: Nie wiem jak to się robi
7 maj 22:21
Mati:
7 maj 22:34
mat: na razie wygląda spoko
7 maj 22:37
mat: | x2−1 | | 1 | |
| + |
| |
| 2(x+1)√x | | 2(x+1)√x | |
| | x | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| |
| | 2√x | | 2√x | | 2(x+1)√x | |
7 maj 22:38
mat:
a te ostatnią przez podstawienie
√x=t, x=t
2
7 maj 22:39