Styczna do wykresu; FUNKCJE 3 zmiennych
asram: | | x | |
Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji z = arctg( |
| ), która tworzy z |
| | y | |
płaszczyzną:
x = t, y = t, z = 2t, t ∈ R ; 60 stopni.
7 maj 19:48
g: x = t, y = t, z = 2t to prosta, nie płaszczyzna.
skorzystaj z tego, że wektor (−dz/dx, −dz/dy, 1) jest normalny do powierzchni wykresu z(x,y).
7 maj 21:21
asram: do płaszczyzny x+y−z=5 (poprawka, błąd zrobiłem), no ok wiem, że wektor normalny do powierzchni
ma taką postać (dz/dx, dz/dy, −1), tylko mam problem z obliczeniem tej stycznej płaszczyzny
pod kątem.
8 maj 11:31
g: (1, 1, −1) jest normalny do płaszczyzny. Jeśli ta płaszczyzna i styczna do wykresu mają się
przecinać pod kątem 60, to ich wektory normalne będą spełniały
n1*n2 = |n1|*|n2|*cos 60
8 maj 11:39
asram: |n| to są długości poszczególnych wektorów, ok spróbuję,
8 maj 11:47
asram: (troche zmodyfikowałem zadanie, żeby sprawdzić czy to wyjdzie) mając jeden wektor n1=(1,1,2) a
n2=(2x,2y,−1) i chcemy aby one były pod kątem 60 stopni i chcemy poznać wartości x,y dla
których równość jest prawdziwa wychodzi: 8x2+8y2+2=−8x+8xy−8y
czy potrafi ktoś to rozwiązać?
8 maj 12:03