Wzór na dwusieczną.
Master: Mógłby mi ktoś pomóc w wyprowadzeniu wzoru na długość dwusiecznej zawartej w trójkącie z
wykorzystaniem twierdzeń trygonometrycznych? Wiem, że mam dojść do postaci l=
√bc*((b+c)2−a2)b+c
7 maj 19:38
Mila:

BC=a, AC=b, AB=c,
Długość odcinka dwusiecznej kata zawartej w trójkącie.
1)
Z tw. o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie:
2) Korzystam z twierdzenia:
W każdym trójkącie iloczyn dwóch boków jest równy kwadratowi długości dwusiecznej
kąta między nimi zawartego powiększonej o iloczyn odcinków ,
na które ta dwusieczna podzieliła trzeci bok.
ab=d
2+e*f
| | ab*(a+b)2−abc2 | |
d2= |
| |
| | (a+b)2 | |
===================
Analogicznie wyprowadzasz wzór na pozostałe dwusieczne.
7 maj 21:33
Adamm: albo tw. Cosinusów
7 maj 21:47
Master: dziękuje ślicznie
7 maj 21:52
AiO:

d− dwusieczna kąta A od wierzcholka A do bolu a
| | 2bc | | A | | 2 | | A | | p(p−a) | |
d= |
| *cos |
| = |
| √bcp(p−a) cos |
| = √ |
| |
| | b+c | | 2 | | b+c | | 2 | | bc | |
jest tez taki wzor
7 maj 21:54