podstawa ostroslupa...
Morelka: podstawa ostroslupa jest romb ktorego przekatne maja dlugosc 4 i 5 .jedna z krawedzi bocznych
ma dlugosc 6 i jest prostopadla do plaszczyzny podstawy.ile wynosi V
7 maj 19:36
Nad: znasz wynik?
7 maj 19:42
Morelka: Tak, V=20
7 maj 19:45
Nad: zaraz zrobię
7 maj 19:48
asram: V=Pp*H/3
H=6 bo jest prostopadła do podstawy
Pp=e*f/2
e=4
f=5
i wsio już masz
7 maj 19:53
Nad: H masz 6, Pp = d1*d2/2=10
V=1.3 Pp*H=20
7 maj 19:55
asram: przecież to zadanie z przedszkola, podstawianie liczb pod wzór.
7 maj 19:58
Morelka: No tak... A ja się głowiłam tyle z tą wysokością. Dziękuje
7 maj 20:11
asram: oj Morelko ty moja, którą klasę będziesz kończyć, tak z ciekawości pytam ?
7 maj 20:12
Wisienka: 2gą
7 maj 20:12
asram: gimnazjum tak ? Dobrze, że angażujesz się w naukę matematyki, to jeden z najważniejszym
przedmiotów, polecam "odsunąć" od głowy przedmioty mniej, a nawet dużo mniej istotne jak
matematyka i fizyka, ewentualnie informatyka. Te dwa lub trzy przedmioty, które będziesz miała
świetnie "wyszkolone" pozwolą na łatwiejsze i NA PEWNO lepsze studia, które NA PEWNO zapewnią
Ci pracę i oczywiście pieniądze które za tym idą, Przyrody, geografie czy inne bzdety można
ograniczyć do minimum, no chyba, że ktoś chce zostać lekarzem, czy kimś szczególnie innym to
wtedy rozumiem, lecz jeżeli nie wiesz co będziesz robić w przyszłości polecam MOCNO FIZYKA I
MATEMATYKA, a resztę tylko na minimum nauki , a najwięcej czasu na te dwa kluczowe przedmioty.
7 maj 20:21
Morelka: Teraz jestem w pierwszej liceum... Żałuję że przez całe praktycznie gimnazjum siedziałam
na tych lekcjach matematyki i patrzyłam się w sufit. Teraz nadrabiam wszystkie zaległości
i jest coraz lepiej. Wcześniej nienawidziłam matematyki a teraz to jeden z moich ulubionych
przedmiotów. Tak czy owak nie poddaje się
8 maj 12:01
Morelka: +dziękuję za miłe i motywujące słowa!
8 maj 12:03