kombinatoryka
Nad: Czy istnieje jakaś zasada kiedy bierzemy pod uwagę kolejność, a kiedy nie w kombinatoryce?
7 maj 18:51
Mila:
Z treści zadania wnioskujesz.
7 maj 18:53
Nad: Po czym to się wnioskuje?
7 maj 18:57
dociekliwy:
Losujemy jednocześnie dwie kule ...kolejność nie ma znaczenia.
Losujemy po kolei dwie kule bez zwracania... ma.
7 maj 19:02
Nad: a dlaczego w takim zadaniu NIE ma znaczenia:
Na wspólnym zebraniu klas IIIA i IIIB postanowiono wylosować dwie osoby, które będą kierowały
przygotowaniami do studniówki. Każda z tych dwóch klas liczy 20 osób; w IIIA jest 6
dziewcząt, w klasie IIIB jest dziewcząt 12. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie wylosowane
osoby są dziewczętami, jeśli obie pochodzą z tej samej klasy?
7 maj 19:04
Nad: sorki, nie to wysłałam, chodzi mi o to:
Zbiór
A 1,2,3,...,2n 1,2n
, gdzie
n 4
, jest złożony z
2n
kolejnych liczb naturalnych.
Rozpatrujemy wszystkie czteroelementowe podzbiory zbioru A. Przez x oznaczmy liczbę
podzbiorów, których suma wszystkich elementów jest parzysta, a przez y oznaczmy liczbę
podzbiorów, których suma wszystkich elementów jest nieparzysta. Wykaż, że
x−y=n nad 2
7 maj 19:05
Nad: Zbiór A= {1,2,3,2n−1,2n}, gdzie n≥4 *
7 maj 19:06
kochanus_niepospolitus:
Nad ... bo w podzbiorach kolejność nie jest istotna.
Zbiory:
W = {1,2,3}
V = {2,1,3}
To te same zbiory, ponieważ zawierają te same elementy (1,2,3).
Zbiory (podzbiory) można porównać do szuflady z majtki −−− nieistotne jest które majtki kiedy
tam zostały włożone, nieistotne jest czy czerwone leżą obok różowych ze słonikiem czy też obok
tych w panterkę. Istotne jest jedynie to, że w szufladzie masz czerwone, różowe ze słonikiem i
te w panterkę.
8 maj 08:48