Trygonometria
Astaroth : Sin(π/3 − x) = 1/2
X(0,2π)
Jak obliczyć x?
7 maj 17:53
zef:
| π | | π | | π | | 5π | |
| −x= |
| +2kπ v |
| −x= |
| +2kπ |
| 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ k∊C |
| | 6 | | 2 | |
Dla x∊(0;2π):
7 maj 17:57
Astaroth : A czemu nie x =5/6π?
I nie rozumiem drugiego wyniku
7 maj 18:02
7 maj 18:06
Astaroth : Możesz wyjaśnić czemu raz jest 2kπ a raz samo kπ? I czemu wgl tak jest
7 maj 18:10
Astaroth : Ogólnie rozumiem ten przykład już ale nie wiem o co chodzi z tym k
7 maj 18:11
zef: 2kπ to okresowość funkcji
7 maj 18:16
7 maj 18:47
Astaroth : Dzięki
7 maj 18:54