Planimetria, dowód
Ith:

Witam, mam drobny problem ze zrozumieniem rozwiązania tego zadania:
"Odcinek AS jest środkową trójkąta ABC. Udowodnij, że |AB |+ |AC | > 2|AS|"
rozwiązanie: Otrzymany czworokąt ′ ABA C jest równoległobokiem (bo ′ A C = AB i A ′B = AC
), którego przekątne przecinają się w punkcie S (bo S jest środkiem przekątnej BC ). W takim
razie
2AS = AA ′ < AB + BA ′ = AB + AC .
Będę wdzięczna jeśli ktoś wyjaśni co tu się wydarzyło, a przede wszystkim dlaczego.
7 maj 17:51
Ith: Cofam, właśnie zaskoczyło
7 maj 17:55
Astaroth : Masz trójkąt aba' i w nim suma dwóch boków musi być większa od długości trzeciego czyli
twojego aa'
7 maj 18:00