Oblicz objętość ostrosłupa
XYZ: Kąt dwuścienny między ścianami ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma miarę 120 stopni, a
przekątna podstawy ma długość 20. Oblicz objętość ostrosłupa. Wiem już, że wyskości siany
bocznej, wychodzące z wierzchołka A i C do krawędzi DS wynoszą 20*√3/3. Bardzo proszę o
pomoc 😊
7 maj 17:51
wmboczek: no i teraz kilka związków zapisać, np.
na scianie bocznej podobieństwo trójkątów prostokątnych z wykorzystaniem DS i h
na scianie bocznej z pitagorasa związek między h,a,DS
z pitagorasa związek między h,H,AB
7 maj 18:33
Mila:

α=120
o
|AC|=20
OE⊥SC , BE⊥SC
1)
W ΔBOE:
2)
W ΔOEC:
| | 10√3 | |
|OC|2=e2+|OE|2⇔102=e2+( |
| )2 |
| | 3 | |
| | 10√3 | | 3 | | 1 | |
tgγ= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 10√6 | | √2 | |
3)
H=5
√2
=================
7 maj 18:52
XYZ: Bardzo dziękuję 😊 Teraz wydaje się jasne, zawsze mam problemy ze stereometrią 😏
7 maj 19:07
Mila:
7 maj 19:24