Zadania optymalizacyjne
xxx1xx: Wyznacz najmniejszą wartość jaką może przyjąć suma odwrotności pierwiastków równania
x2−8x+k2+4=0
Wyznaczyłem dziedzinę bo Δ>0. Dziedzina mi wyszła (−
√12 ;
√12)
Później zapisałem Wzory Vieta.
| | x1+x2 | |
Wzór końcowy Sumy odwrotności wygląda następująco: |
| |
| | x1*x2 | |
Przyrównałem to do S i wyznaczyłem pochodną.
Później wychodzi że −16k = 0
Pomoże ktoś? nie wiem co robię źle
7 maj 16:30
xxx1xx: okej nie ważne obliczyłem na krańcach i wynik wyszedł dobry
7 maj 16:35
PrzyszlyMakler: ale krańce nie należą do dziedziny.
7 maj 16:35
xxx1xx: Δ≥0
7 maj 16:41
PrzyszlyMakler: dlaczego? masz wyznaczyć odwrotności pierwiastkÓW, a aby były DWA pierwiastki Δ>0
7 maj 16:56
PrzyszlyMakler: mi się wydaje, że należy policzyć granice przy k→−√12
7 maj 16:56
Michał: A to gdy Δ = 0 to nie ma przypadkiem dwóch pierwiastków, ale takich samych?
7 maj 16:57
PrzyszlyMakler: to dlaczego we wszystkich zadaniach ze wzorami viete'a podaje się Δ>0 ?
7 maj 17:00
Michał: Bo to kwestia sporna
7 maj 17:01
Alky: Michał Dlaczego kwestia sporna ? Jeśli nie jest powiedziane, że pierwiastki muszą być
różne to mamy 2 rozwiązania dla Δ≥0, natomiast jeśli jest powiedziane ( a zwykle jest to
bezpośrednio powiedziane), że mają być dwa różne pierwiastki to Δ>0.
Dla przykładu.
(x−1)2=0 Δ=0 pierwiastek podwójny.
x2−3x+2=0 Δ>0 dwa różne pierwiastki.
W obu przypadkach mamy 2 pierwiastki.
7 maj 17:18
Michał: O to mi chodziło
7 maj 17:23