rownanie z parametrem
PrzyszlyMakler: Oblicz całkowitą wartośc parametru p, dla którego równanie 32x −4x +p =0 ma dwa
rozwiązania całkowite
3x− t t>0
t2 −4t + p = 0
Δ>0 ⋀ t1t2>0 ⋀ t1 + t2 >0
Δ>0 dla p < 4
t1t2 > 0 dla p>0
t1 +t2 >0 dla p ∊ R
p ∊ (0;4)
Więc odpowiedzią jest p=1, p=2, p=3?
[nie mam odpowiedzi do tego, proszę o sprawdzenie)
7 maj 16:15
Adamm: coś nie tak, popatrz no swoje równanie
7 maj 16:18
PrzyszlyMakler: Wyjściowe równanie to:
32x −4*3x +p = 0
Przepraszam za błąd
7 maj 16:19
Adamm: policzyłeś dla jakich p równanie ma 2 rozwiązania
jeszcze nie skończyłeś
7 maj 16:22
PrzyszlyMakler: I należy sprawdzać p=1, p=2, p=3?
7 maj 16:23
Adamm: tak będzie chyba najprościej
7 maj 16:24
PrzyszlyMakler: p=1
t
2 −4 t +1 = 0
Δ =12
| | 4 + 2√3 | |
t1 = |
| .. no to odpada |
| | 2 | |
p=2
t
2 −4 t +2 = 0
Δ= 16−8 = 8
no to też
p=3
t
2 −4 t +3 = 0
Δ= 16−4*3 = 4
t
1 = 3
t
2 = 1
git, p=3
tak myślałem, że trzeba sprawdzać, ale myślałem, że może jest jakiś sprytniejszy sposób, dzięki
7 maj 16:27