Prosze o sprawdzenie zadanka.
pingwinek120: Witam , tak jak w temacie , chciałabym aby ktoś zerknął okiem czy dobrze zrobiłam zadanko.
Treść:
Oblicz wyrażenie (zaznaczone w czerwonej ramce) .Znalezione pierwiastki przedstaw w postaci
algebraicznej, trygonometrycznej i wykładniczej(wyniki podkreślone na żółto).
http://wstaw.org/m/2017/05/07/IMG_6903.JPG
7 maj 15:48
Pytający:
Źleee.
Masz coś takiego:
| −1 | | √3 | | 2π | | 2π | |
z=4√t, gdzie t= |
| + |
| i=cos |
| +isin |
| |
| 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Wtedy:
| α+2kπ | | α+2kπ | |
zk=4√|t|(cos |
| +isin |
| ), dla k=0,1,2,3 |
| 4 | | 4 | |
Tu masz podany ten wzorek:
http://www.matmana6.pl/tablice_matematyczne/studia/liczby_zespolone/141-postacie_liczb_zespolonych
Tu masz odpowiedzi do Twojego przykładu w postaci wykładniczej (a z rysunku łatwo wywnioskować
postaci algebraiczną i trygonometryczną):
https://www.wolframalpha.com/input/?i=z%3D(-1%2F2%2Bsqrt(3)%2F2i)%5E(1%2F4)
W sumie dopiero teraz porządnie przyjrzałem się na to, jak rozpisujesz i błędem jest to, że
przekształcasz do takiej postaci, iż gdzieniegdzie masz minusy przed cosinusem bądź sinusem.
| 7π | | 7π | |
Np. ω2 zostaw w postaci trygonometrycznej ω2=cos |
| +isin |
| lub, jeśli chcesz mieć |
| 6 | | 6 | |
| −5π | | −5π | |
kąt w przedziale (−π,π>, zamień na ω2=cos |
| +isin |
| . Z takiej postaci |
| 6 | | 6 | |
trygonometrycznej zamieniaj na wykładniczą. Oczywiście możesz przekształcać, jak Ci
najwygodniej, aby otrzymać postać algebraiczną, ale jako odpowiedź do postaci
trygonometrycznej lepiej podaj bez tych wyżej wspomnianych minusów.
| π | |
Postaci algebraiczne masz dobrze poza ω2, resztę popraw. Do otrzymania kątów |
| , |
| 6 | |
| 2π | | 7π | | 5π | |
|
| , |
| , |
| jest dobrze. |
| 3 | | 6 | | 3 | |
7 maj 16:58
pingwinek120: Faktycznie w ω
2 sie walnęłam,zaraz przpatrzę jeszcze resztę
7 maj 17:10
pingwinek120: ostatecznie postac algebraiczna w ω
2 ma być tak:
7 maj 17:16
pingwinek120: i jeszcze minus przed tym 1 ułamkiem
7 maj 17:17
pingwinek120: A co do takiej postaci trygonometrycznej np. ω
2 jest dopuszczalne przejście jesli mam:
| 7π | | 7π | |
cos |
| +isin |
| na −cos(π+π/6)−isin(π+π/6)=−cos(π/6)−isin(π/6) <−− tego rozumiem nie |
| 6 | | 6 | |
mogę zapisac że jest to postac trygonometryczna ?
7 maj 17:28
Pytający:
Postać trygonometryczna: z=|z|(cosα+isinα). Podstawiasz jedynie moduł i kąt. Koniec, kropka.
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Co do tego przekształcenia, to za dużo minusów wcisnęłaś, masz:
| 7π | | 7π | | π | | π | |
cos |
| +isin |
| =+cos(π+π/6)+isin(π+π/6)=−cos |
| −isin |
| |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Acz wg mnie prościej od razu liczyć a,b (i tak przekształcisz, co trzeba):
| 7π | | π | | −√3 | |
a=|z|cosα=cos |
| =−cos |
| = |
| |
| 6 | | 6 | | 2 | |
| 7π | | π | | −1 | |
b=|z|sinα=sin |
| =−sin |
| = |
| |
| 6 | | 6 | | 2 | |
7 maj 18:58
pingwinek120: aa ok juz widzę co robię nie tak
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dziękuję Ci za pomoc
7 maj 20:21