obszar
nieuk: czy jak mam całke ∬√4−x2−y2dxdy D={(x,y): (x−1)2+y2≤1} to po zmianie na współrzędne
biegunowe będzie wyglądać ona tak
1 2π
∫dr∫r√4−r2dφ
0 0
7 maj 15:40
nieuk: źle chyba jednak tak
π 2cosφ
∫dφ∫r√4−r2dr
0 0
choć nie jestem pewien czy dobrze bo wychodzi ∫((−8/3)sin3φ+8/3)dφ czy może pomóc?
7 maj 17:19
'Leszek: Narysuj obszar D i zauwazysz , ze promien zmienia sie od 0 do 1*cos φ ,
zas kat φ zmienia sie od − π/2 do π/2 , nie zapomnij przy zamianie na wspolrzedne
biegunowe o Jacobianie i calkuj najpierw po r .
7 maj 19:08
'Leszek: Sorry , blad w druku dla promienia jest 2*cos φ ,
7 maj 19:11
nieuk: no i z tego wychodzi taka całka ∫((−8/3)sin3φ+8/3)dφ i nie wiem co dalej z tym
7 maj 19:41
'Leszek: Calka : ∫ sin3φ dφ = ∫ sin2φ sinφ dφ = ..... przez czesci
7 maj 20:17