matematykaszkolna.pl
Rachunek prawdopodobieństwa plkku: Witam, Mam problem− plączą mi się te wszystkie permutacje itp. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym polega: −kombinacja −wariacja −permutacja Tak na zdrowy chłopski rozum. Bo nie przemawiają do mnie te naukowe wyjaśnienia.
7 maj 15:01
Jerzy: Kombinacja − kolejność elementów nie ma znaczenia Wariacja bez powtórzeeń − kolejność ma znaczenie , elementy nie mogą się powtarzać Wariacja z powtórzeniami − jw , ale elementy mogą się powtarzać Permutacje − każde możliwe ustawienie elementów zbioru
7 maj 15:05
7 maj 15:06
Jerzy: Masz zbiór ( a, b, c) Wypisz kombinacje dwuelementowe tego zbioru
7 maj 15:07
Jerzy: Wypisz 2 elementowe wariacje bez powtórzen Wypisz 2 elementowe wariacje z powtórzeniami Wypisz permutacje tego zbioru
7 maj 15:08
jc: Skąd bierzecie te słowa, kombinacja, wariacja? Tylko w najstarszej z 3 posiadanych książek z kombinatoryki (1986) wspomniane słowa. Dokładnie dwa zdania: W starszej literaturze ... nazywane były wariacjami. Podzbiory takie nazywane są czasem kombinacjami.
7 maj 15:15
plkku: Dlaczego w tym blogu jest napisane że w wariacjach bez powtórzeń kolejność losowania jest nieistotna?
7 maj 15:15
Jerzy: W każdej wariacji kolejność jest istotna !
7 maj 15:16
jc: ... znalazłem wspomniane słowa.
7 maj 15:16
Omikron: Najwyraźniej błąd jest, ale na schemacie jest wszystko dobrze zaznaczone.
7 maj 15:21
plkku: Więc może coś na przećwiczenie.Znalazłem ciekawe zadanie Sześć drużyn dzielimy losowo na 2 równe grupy. Jakie jest prawdopodobieństow tego, że 2 najlepsze drużyny znajdą się w różnych grupach? Idąc tokiem że kolejność nie ma znaczenia więc

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

Omega=
=20

I teraz proszę o pomoc. nie o odpowiedź tylko co powinniniem zrobić dalej. Jak obliczyć moc zdarzenia?
7 maj 15:21
jc: Najlepsza w pierwszej grupie, druga w drugiej lub odwrotnie. Następnie pierwszą grupę uzupełniasz o dwie drużyny.
7 maj 15:25
plkku: kurde trudne to, rozpisał ktoś by jednak i opisał kroki? z góry dzięki.
7 maj 15:29
jc: Chciałeś podpowiedź ... Umieszczasz najlepszą drużynę w grupie pierwszej. Drugą w drugiej.

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

Uzupełniasz pierwszą grupę do 3. Możesz to zrobić na
sposoby.

Tak samo, jeśli najlepszą drużynę dasz do drugiej grupy.

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

Masz więc 2
sposoby, czyli 12 możliwości.

7 maj 15:52