objętość bryły
Beorn:

Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
z=
√25−(x2+y2)
z=1+
√x2+y2
Zrobiłem sobie taki rysunek poglądowy ale nie wiem jak się za to dalej zabrać i czy w ogóle go
dobrze zrobiłem
(Wiem że na rysunku powinna być tylko górna połowa kuli)
Myślałem o tym czy nie powinienem przyrównać tego
√25−(x2+y2)=1+
√x2+y2
i potem podzielić to na 2 obszary całkowania ale ciężko mi sobie to wyobrazić
7 maj 14:54
jc:
x2 + y2 + z2 = 25, z≥0, górna połowa sfery
x2+y2 = (z−1)2, z≥1, stożek skierowany dzióbkiem w dół
powierzchnie przecinają się na wysokości z=4.
z2 + (z−1)2 = 25, z≥1.
Masz więc coś w rodzaju rożka z lodami.
7 maj 15:05
g:

To będzie część wspólna kuli i stożka. Przecinają się na okręgu o promieniu R=3.
Całkę łatwiej liczyć we współrzędnych cylindrycznych.
V = ∫
02πdα ∫
0R[
√25−r2 − (1+r)] r dr = 2π ∫
0R[
√25−r2 − (1+r)] r dr
7 maj 15:17
Beorn: Wiedząc że z=4 podstawiłem go pod równanie kuli przy którym przyjmuje że y=0 więc wychodzi mi
przedział całkowania dla x od 3 do −3 .Teraz muszę skleić 2 całki w których jedna będzie miała
granicę ze wzoru na kule
a druga ze wzoru na stożek?
7 maj 15:19
Beorn: cylindrycznych chyba jeszcze nie miałem tylko biegunowe
7 maj 15:24
Beorn: czy to jest dobrze ?
−3≤x≤3
1+x≤y≤√25−x2
7 maj 15:52
g: x ∊ [−3; 3], y ∊ [−√32−x2; √32−x2]
7 maj 16:34