rachunek różniczkowy
~uczeń13: Oblicz granicę lim x−>2 x4−16 / x5 − 32
7 maj 14:47
Jerzy:
| | 4x3 | | 4 | | 2 | |
= lim |
| = lim |
| = |
| |
| | 5x4 | | 5x | | 5 | |
7 maj 14:49
AiO: Zrobil to metoda de" Hospitala
| | 0 | |
Jest funkcja dostajesz [ |
| ] wiec mozesz |
| | 0 | |
7 maj 14:57
Jerzy:
de l'Hospitala
7 maj 15:00
AiO: Mysle ze Pan H sie nie pogniewa na mnie
7 maj 15:01
Jerzy:
Z pewnością nie
7 maj 15:06
Krzysiek: | x4−16 | | (x−2)(x3+2x2+4x+8) | |
| = |
| = |
| x5−32 | | (x−2)(x4+2x3+4x2+8x+16) | |
| | x3+2x2+4x+8 | |
= |
| |
| | x4+2x3+4x2+8x+16 | |
| | x4−16 | | 32 | | 2 | |
więc lim x→2 |
| wynosi |
| = |
| |
| | x5−32 | | 80 | | 5 | |
7 maj 15:09