ciąg
Malik: Niech xn ciąg taki że
x1=ln(a); x2 = ln(a−ln(a)), xn+1= ln(a−xn)
Jak wykazać montoniczność i ograniczoność?
Potrzebne mi jest to do wykazania granicy ciągu.
7 maj 14:27
Adamm: najpierw zauważmy że
x
1≤lna
jeśli x
n≤lna to
x
n+1=ln(a−x
n)≤ln(a−lna)≤lna
to pozwala nam na ustalenie dziedziny
a>0 oraz a−lna>0 w dodatku a−x
n>0 ponieważ a>lna≥x
n
czyli a>0
x
2−x
1=ln(1−lna/a)<ln1=0
jeśli x
n+1−x
n<0 to
| | xn−xn+1 | |
xn+2−xn+1=ln(a−xn+1)−ln(a−xn)=ln(1+ |
| )<0 |
| | a−xn | |
funkcja zatem maleje
jeszcze, jeśli granica skończona istnieje to wynosi a−W(e
a), jeśli nie to wynosi −
∞,
jedyny problem jest w tym czy ciąg jest ograniczony z dołu
7 maj 15:07
Adamm: stój, chyba się pomyliłem
7 maj 15:09
Malik: Dzięki jeszcze własnie ograniczoność ?
7 maj 15:09
Malik: Gdzie pomyłak dla mnie wygląda ok
7 maj 15:10
Adamm: ln(a−lna)≤lna
tutaj, muszę to jeszcze przemyśleć
7 maj 15:12
Malik: no według mnie trzeba rozwayc dwa przypadki dla a>=1 oraz dla a (0,1)
7 maj 15:17
Adamm: no więc tak
wykazaliśmy że ciąg maleje
jeśli ciąg jest malejący to xn+1−x1=ln(a−xn)−lna<0
0<xn
ale nie widzę jak nas to zbliża do wyznaczenia dziedziny
7 maj 15:27
Adamm: xn>0 ⇒ xn>a−ea ⇒ ea>a−xn ⇒ a>ln(a−xn) ⇒ a>xn+1 o ile a>xn
czyli jeśli a>xn to również a>xn+1 więc dla dowolnego a>0 faktycznie ciąg jest sensowny w
tym
rzeczywistym sensie
7 maj 15:35
jc: Lepsze byłoby pytanie: dla jakich wartości a ciąg xn ma granicę.
Dla a niedużo większych od 1 ciąg raczej nie ma granicy.
7 maj 15:41
Adamm: jc, właśnie, nie mogę sobie z tym poradzić
ja chyba sobie odpuszczę, bo dużo już zamieszałem
7 maj 15:42
jc: Myślę, że dużo może wyjaśnić odpowiedni rysunek.
Podoba mi się zadanie, jednak mam zaległą pracę do wykonania.
7 maj 15:48
g: przykład
a = e−2, x1 = −2, x2 = ln(e−2+2)≈0.76, x3 = ln(e−2−0.76) = ln(−0.62) ......
7 maj 15:54
jc: Myślę, że dla a < 1 w pewnym momencie coś się zepsuje.
Może wieczorem do tego wrócę.
7 maj 16:00
Malik: Moze ktoś pokaże to do końca....
7 maj 16:08
g:
a=1+ε (ε > 0)
x1≈ε−o(ε2)
x2≈o(ε2)
x3≈ε−o(ε2)
a=1−ε (ε > 0)
x1≈−ε−o(ε2)
x2≈o(ε2)
x3≈−ε−o(ε2)
czyli że dla małego ε, takiego że o(ε2)<<ε ciąg nie jest monotoniczny, przynajmniej
początkowo.
7 maj 16:09
Malik: To ten ciąg nie ma granicy?
7 maj 17:26
g: Załóżmy że ma granicę g. Wówczas g=ln(a−g). Ta granica powinna być stabilna, t.zn. że
jeśli się ją lekko zaburzy, to dalsze iteracje powinna wracać do g.
| | d[ln(a−xn)] | |
dxn+1 = |
| *dxn |
| | dxn | |
| | dxn+1 | |
Będzie stabilnie gdy |
| ∊ (−2; 0) |
| | dxn | |
0 < (a−g) < 1/2
Ta nierówność wyznacza dopuszczalny zakres granicy.
Inna sprawa czy i kiedy ta granica jest osiągalna.
7 maj 18:14
g: To teraz pytanie: czy istnieje taka para (a,g) żeby jednocześnie spełnić
g=ln(a−g), oraz
0 < (a−g) < 1/2
rozwiązaniem jest
ln(1/2) < a < ln(1/2)+1/2
a−1/2 < g < a
7 maj 18:28
7 maj 18:30
g: Ale niestety ln(1/2)+1/2 < 0, więc a<0, co uniemożliwia zaczęcie ciągu.
7 maj 18:31
g: Ok, czyli jest metoda na wyznaczenie g w funkcji a. Proponuję zrezygnowanie z liczenia
x1=ln(a), tylko zaczęcie ciągu od x1 z dopuszczalnego zakresu dla g.
To nie załatwia całej sprawy, bo nie ma gwarancji, że ciąg zbliży się do granicy dostatecznie
blisko, żeby go przyciągnęła. To ma coś z fraktalami wspólnego.
7 maj 18:40
g: poplątałem trochę te nierówności, powinno być tak:
| | −1 | |
−2 < |
| < 0 ⇒ a−g > 1/2 ⇒ g > ln(1/2) |
| | a−g | |
i ostatecznie
ln(1/2) < g < a−(1/2)
8 maj 12:01
kochanus_niepospolitus:
zacznijmy od tego, że musimy osobno rozpatrzyć dwa warunki:
a>1 ; a<1 (a=1 jest przypadkiem trywialnym, więc go pomijam)
a>1 ; wtedy lna > 0, więc ln(a − lna) < ln a <−−− (zapewne) ciąg malejący
a<1 ; wtedy lna < 0, więc ln(a − lna) > ln a <−−− (zapewne) ciąg rosnący
ciąg {xn} z całą pewnością będzie ograniczony (dla dowolnego 'a'), natomiast w zależności od
'a' ciąg ten będzie monotoniczny, bądź będzie monotoniczny dopiero od x2
ogólnie rzecz biorąc, ciąg:
{xn} = ln(a − xn−1) ; x1 = ln a jest ciągiem malejącym dla n≥2 i dowolnego a>0
tak więc,
ciąg ten jest ograniczony przez:
m = MIN{x1 ; 0}
M = MAX{x1, x2}
8 maj 12:28
kochanus_niepospolitus:
tfu ... dla a∊(0,1) ciąg ten będzie niemonotoniczny (i nie wiem czy będzie zbiegał do 0 czy też
nie będzie przypadkiem okresowy).
dla a>1 będziemy mieli ciąg monotoniczny i ograniczony przez co najmniej m=0
8 maj 12:33
kochanus_niepospolitus:
zauważmy, że dla a>1 zachodzi:
0 < x1 = ln(a) < a−1
0 = ln1 = ln(a − (a−1)) < ln(a − ln(a) ) = x2 < ln (a − 0) = lna = x1
0 = ln1 = ln(a − (a−1)) < ln(a − lna)) < ln (a − ln(a − ln(a)) ) = x3 < ln(a) = x1
....
itd.
indukcja i 'jazda'
Uwaga ogólna:
ln x ≤ x−1 dla dowolnego x>0 (równość zachodzi dla x=1)
8 maj 12:44
g: f(x) = ln(a−x) jest funkcją malejącą, więc
x3 < x2 ⇒ ln(a−x3) > ln(a−x2) ⇒ x4 > x3 (i na odwrót)
tak więc ten ciąg nie może być ani rosnący, ani malejący.
8 maj 13:12
kochanus_niepospolitus:
masz rację ... nie jest to ciąg monotoniczny
8 maj 13:17
Malik: Czyli on nie jest zbieżne?
8 maj 15:45
powrócony z otchłani:
Jest ograniczony, nie jest monotoniczny.
Czy jest zbiezny − tego chyba nikt nie rozstrzygnal jak narazie.
8 maj 16:09
Malik: Bo orginalna treść brzmiała oblicz granicę tego ciagu.
Ale zawsze uzasadniamy że ona istnieje.
9 maj 21:33