Prawdopodobieństwo
PaulinaM: 1.W klasie IVa jest 14 dziewcząt i 16 chłopców, a w klasie IVd 10 dziewcząt i 14 chłopców.
Rzucamy kostką. Jeśli wypadnie 6 to losujemy ucznia z IVa, a w przeciwnym wypadku z IVd.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania chłopca?
2. W wiadrze jest 8 marchewek i 4 pietruszki. Wyjmujemy losowo 2 warzywa. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wyjmiemy dwa różne warzywa?
Czy mógłby mi to ktoś szczegółowo wytłumaczyć ?
![](emots/2/usmiech2.gif)
Jak prawidłowo i najprościej to rozwiązać
na sprawdzanie?
Byłabym bardzo wdzięczna ^^
7 maj 14:19
Jerzy:
| 1 | | 16 | | 5 | | 14 | |
1) P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| 6 | | 30 | | 6 | | 28 | |
7 maj 14:21
Jerzy:
2)
albo:
| 8*4 | | 4*8 | |
P(A) = |
| + |
| |
| 12*11 | | 12*11 | |
7 maj 14:23
PaulinaM: 2) Rozumiem to działanie, lecz prawie,
Chodzi o Ω
Rozumiem skąd się jest 12 ale nie wiem skąd to 11 ?
12
11 − ?
7 maj 14:45
Jerzy:
Ciągniesz jedno warzywo z dwunastu, a następnie drugie z 11.
7 maj 14:47
PaulinaM: Tak myślałam, chciałam się upewnic dziękuję.
7 maj 14:49
PaulinaM: 2) a więc gdy będzie do wylosowania 3 warzywa to analogicznie będzie Ω będzie Ω12/10
Prawda ?
9 maj 21:12
PaulinaM: ?
9 maj 21:55
Pytający:
Spośród 8 marchewek i 4 pietruszek nie wyjmiemy 3 różnych warzyw.
![](emots/2/usmiech2.gif)
Sprecyzuj pytanie.
9 maj 22:15
PaulinaM: 1) A w tym pierwszym skąd się wzięły te wyrażenia 16/30 i 14/28 wiem ze to liczba osób ale na
jakiej podstawie, co z sumowane razem, gdzie chłopcy a gdzie dziewczyny
Proszę o wytłumaczenie :−−)
10 maj 06:50
Jerzy:
16 chłopców + 14 dziewcząt = 30 osób
16/30 to prawdopodobieństwo wylosowania chłopca.
10 maj 06:53
PaulinaM: a drugie 14/28, 14 chłopców rozumiem a te 28 ?
10 maj 07:07
Jerzy:
10 + 14 = 28
10 maj 07:15
Jerzy:
Powinno być 24 oczywiście
10 maj 07:17
PaulinaM: No właśnie
10 maj 07:25