Wielomiany
Tynia: 4x3−3x−1=0
Jak to rozwiazac?
7 maj 13:43
IIII: zgadujesz że jednym z pierwiastków jest 1, potem z górki...
7 maj 13:44
Tynia: Mam podstawić za x=1?
7 maj 14:00
Jerzy:
Podzielić ten wielomian przez : x − 1
7 maj 14:00
Adamm: zgodnie z twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych wielomianu
pierwiastki wymierne muszą być postaci {±1; ±1/2; ±1/4}
od razu widać że x=1 jest pierwiastkiem
wystarczy podzielić przez wielomian x−1, np. schematem Hornera
inny sposób
3x3−3x+x3−1=0
3x(x−1)(x+1)+(x−1)(x2+x+1)=0
(x−1)(4x2+4x+1)=0
(x−1)(x+1/2)2=0
x=1 lub x=−1/2
7 maj 14:02
AiO: (4x3 −0x2 −3x −1)/( x−1)= 4x2+4x+1
−4x3 +4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x2−3x
−4x2+4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x−1
−x+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
4x2+4x+1= (2x+1)2
(2x+1)2=0 ⇒2x+1=0 to x= −0,5 (podwojny
7 maj 14:04
Tynia: Nie mialam schematu Hornera
7 maj 14:06
Jerzy:
To dziel "na piechotę "
7 maj 14:07
AiO: Z tymi zębami to juz plaga jakaś jest
Ale slyszalem ze maja wrocis stomatolodzy do szkol
7 maj 14:08
Tynia: Dziękuję
7 maj 14:10
Mariusz:
Można też z trygonometrii skorzystać
x=cos(θ)
4cos
3(θ)−3cos(θ)−1=0
cos(3θ)=1
3θ=0 ∨ 3θ=2π ∨ 3θ=4π
x
1=cos(0)
8 maj 09:02
Mariusz:
Dość ogólny sposób na równania trzeciego stopnia
a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0
albo korzystasz kilkukrotnie z schematu Hornera
y
3+px+q=0
Podstawiasz y=u+v
Powstałe równanie przekształcasz w układ równań będący wzorami Vieta
dla trójmianu kwadratowego
Jeśli wyróżnik otrzymanego równania jest ujemny to albo korzystasz
z liczb zespolonych albo z trygonometrii
8 maj 09:20