z działu liczby zespolone
bartek: Hej , musze zrobić takie zadanie , a nie wiem za co mam się tutaj wziąć na początek

Wyznacz Re(z), Im(z), Arg(z) i z. Przedstaw z w
postaci algebraicznej, trygonometrycznej i wykładniczej.
Mam najpierw tutaj podzielić?
7 maj 13:34
g: co to jest z?
Zacznij od tego, że dla licznika i mianownika osobno policz moduł i argument.
7 maj 13:47
Jack: Podziel ale zamien trygometrycznie zeby odjac argumenty
7 maj 13:51
bartek: W zadaniu było tak: Niech z=...
Chyba że pytasz mnie co to z
7 maj 13:52
bartek: osobno licznik i mianownik mam przedstawić w postaci trygonometrycznej a potem podzielić ?
7 maj 13:53
po prostu Michał: lepiej zauwazyc, zamiast zamieniac na tryg., ze
(1+i)
2 = 2i, zatem (1+i)
15 = (1+i)
14 * (1+i) = [(1+i)
2]
7 * (1+i) = (2i)
7 * (1+i) =
= 2
7 * (i
2)
3 * i * (1+i) = 2
7 * (−i) * (1+i) = 2
7(1−i)
natomiast
(1−i)
7 = [(1−i)
2]
3*(1−i) = (−2i)
3 *(1−i) = −2
3 * i
2*i * (1−i) = −2
3 (−i) *(1−i)=
= −2
3(−1−i)
zatem
| | 27(1−i) | |
z = |
| = ... |
| | −23(−1−i) | |
7 maj 14:27