Wyznacz pole figury ograniczonej krzywą zadaną parametrycznie
asdf: Hej, mam problem z jednym zadaniem z obliczaniem pola figury ograniczonej krzywą zadaną
parametrycznie.
Generalnie wiem jakiego powinno się używać do tego wzoru(jest to po prostu całka z iloczynu y i
pochodnej z x), tylko nie wiem jak sobie poradzić gdy mamy daną jeszcze kolejną ograniczającą
prostą.
x(t)= t4 −1
y(t)= t4 −t2
oraz prosta y=x
Z góry dziękuję
7 maj 13:26
g:

Nie bardzo wiadomo o co chodzi, bo te linie przecinają się tylko w jednym punkcie.
(y = x+1−
√x+1)
7 maj 13:40
asdf: Policzyłem teraz obszar na <−1; 0> i wynik wyszedł jak należy czyli 1/3.
Możesz mi powiedzieć jak zamienić równanie parametryczne na zwykłe? Albo jak zamienić zwykłe na
parametryczne?
7 maj 13:51
Adamm: to proste
wystarczy wyznaczyć t w zależności od jednej ze zmiennych
7 maj 13:53
asdf: aaa, faktycznie

Już wszystko jasne.
Dziękuję bardzo za pomoc.
7 maj 13:57