Całki
Mati: Obliczyć dane całki lub stwierdzić ich rozbieżność:
+
∞
1
7 maj 12:41
Mati:
7 maj 13:19
Mati: Ktoś może mi pomóc?
7 maj 14:06
zef: niech
t=x
2 d/dx
dt/dx=2x
2xdx=dt
xdx=dt/2
| 1 | | dt | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| = |
| ln(t)− |
| ln(t+1)= |
| ln(x2)− |
| ln(x2+1) |
| 2 | | t2+t | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 maj 14:12
Jerzy:
| | 1 | |
Bez podstawiania też można ... = ∫ |
| dx ...i rozkład na ułamki proste. |
| | x(x2 + 1) | |
7 maj 14:15
Adamm: myślę że po prostu zef korzysta ze wzorów na całki, dlatego tak
7 maj 14:16
zef: Zrobiłem jak potrafiłem
7 maj 14:22
Jerzy:
Nikt nie twierdzi,że żle
7 maj 14:24
AiO: Tylko niech zef tak roztrzaskuje zadania na maturze
czego mu z calego serca życze .
7 maj 14:27
zef: Myślę że jak dobrze pójdzie to złapię z 70% , nie dziekuję !
7 maj 14:29
Mati: | | dx | | x | |
zef a możesz powiedzieć jak z |
| zrobiło się |
| dx  |
| | x+x3 | | x2+x4 | |
Twój sposób wydaje się łatwiejszy niż te ułamki proste, których nie rozumiem
7 maj 15:31
Jerzy:
To pomnożenie licznika i mianownika przez x , ale i tak po podstawienu
sprowadza się do rozkładu na ułamki proste, więc po co podstawienie ?
7 maj 15:33
Jerzy:
| | 1 | |
∫ |
| dt liczysz przez rozkład na ułamki proste |
| | t2+t | |
7 maj 15:34