Płaszczyzna zespolona
Dominika: Witajcie, proszę Was o pomoc w następującym zadaniu:
mam narysować Zbiór M1 = { z: |z| + Im(z) ≤ 2 }
na płaszczyźnie zespolonej.
Doszłam do czegoś takiego:
z= x + yi, moduł |z| = √x2 + y2 i Im(z) = y
podstawiłam do wzoru z zadania:
√x2 + y2 + y ≤ 2 / (...)2
(√x2 + y2 + y)2 ≤ 4
(√x2 + y2)2 + y2 ≤ 4
i teraz powinno wyjść mi równanie okręgu...
x2 + y2 + y2 ≤ 4
x2 + 2y2 ≤ 4
tylko nie wiem co zrobić z tą dwójką przy y2. ?
Pozdrawiam Dominika
7 maj 11:35
g:
![rysunek](rys/132286.png)
Nie wyszło Ci podnoszenie do kwadratu: (
√x2+y2+y)
2 ≠ (
√x2+y2)
2+y
2.
√x2+y2 ≤ 2−y (y ≤ 2)
x
2+y
2 ≤ 4−4y+y
2
y ≤ 1−x
2/4
7 maj 12:58
Dominika: Faktycznie, głupi błąd. dziękuję Ci bardzo!
7 maj 14:07
Dominika: Mam jeszcze niepewności w tym przykładzie: |z−2|≤2
zrobiłam tak:
|x+yi−2|≤2
|x−2+yi|≤2
√(x−22)+y2 ≤2 / (...)2
(x−2)2+y2 ≤4
x2−4x+y2 ≤0 /√
x−2√x+y ≤0
czy wzór funkcji to
y≤ 2√x−x ?
Jaka to jest funkcja?
7 maj 14:44
g: Błąd: √x2−4x+y2 ≠ x−2√x+y
7 maj 14:55
Jerzy:
To koło o środku S(2;0) i promieniu r = √2
7 maj 14:58
Jerzy:
|z − z0I ≤ a − to ziór punktów, których odległość od punktu z0 jest nie wieksza niż a.
7 maj 14:59
Dominika:
g, dzięki rzeczywiście nie zniesie się ten kwadrat przez pierwiastkowanie
Jerzy, po czym rozpoznam, że jest to koło?
mi wyszło równanie x2 − 4x + y2 ≤ 0. Czy tutaj jest to ukryte?
Czy od razu w |z−2| ≤ 2 widać, że to koło ?
Pozdrawiam
7 maj 15:19
Pytający:
Widać od razu, patrz post Jerzego z 14:59.
|z−(5+2i)|≤4 // koło o środku S(5;2) i promieniu r=4
|z+i|<3 // koło (minus okrąg, bo nierówność ostra) o środku S(0,−1) i promieniu r=3
|z−2| ≤ 2 // koło o środku S(2;0) i promieniu r=2
7 maj 15:27
Jerzy:
x
2 − 4x + y
2 ≤ 0 ⇔ ( x − 2)
2 + (y − 0)
2 ≤ 2
2
I masz koło S(2,0) i r = 2 ( wyżej się pomyliłem )
7 maj 15:31
Dominika: Czyli mam rozumieć, że |z−z0| ≤ a to po prostu jest taki wzór i nie muszę podstawiać nic za
"z" i liczyć modułu, podnosić do kwadratu itd.. ?
Niestety nie mieliśmy na zajęciach wprowadzonej tej "właściwości" czy jak to nazwać ; −)
Dziękuję Wam bardzo i pozdrawiam
7 maj 17:02
AiO: Ale Dominiko taka sama wlasnosc na modul .
A o tym to uczylas sie w liceum
7 maj 17:05
AiO: Chodzilo mi o wartosc bezwzgledna
7 maj 17:06