Punkty A B C sa wspolliniowe.
Fruziaa: Punkt ABC sa wspollinowe. Wyznacz brakujaca wspolrzedna punktu
A=(113,y) B=(−3,712) C=(1,−2 12)
7 maj 11:18
ula: wyznacz równanie prostej BC i podtwa potem A
7 maj 12:00
AiO:

Jesli sa wspoliniowe to musza lezec na jednej prostej
Np
| | −10 | |
m− wspolczynnik kierunkowy prostej BC= |
| = −2,5 |
| | 4 | |
Rownanie prostej BC
y=m(x−x
0)+y0
Wstawiam wspolrzedne punktu C do rownania
y= −2,5(x−1)−2,5
y= −2,5x
Punkt A musi nalezec do prostej BC
y= −2,5x
| | 4 | | 10 | |
Punkt A ma wspolrzedne A=( |
| ,− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
7 maj 12:09