wykaz ze
mateo: wykaz ze dla kazdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierownosc x(x−1)(x−2)(x−3)+1≥0
Moje pytanie jest takie iz wiem ze jak to wszystko wymnoze to bede mogl wyliczyc pochodna i jej
msc zerowe i do tego ekstrema lokalne ale moje pytanie brzmi czy nie wystarczyłoby po
wymnozeniu obliczyc sama granice w −nies i w +niesk

?
7 maj 00:21
Adam: samo to nie wystarczy
x(x−3)(x−1)(x−2)+1=(x2−3x)(x2−3x+2)+1=
=(x2−3x+1−1)(x2−3x+1+1)+1=(x2−3x+1)2−12+1=(x2−3x+1)2≥0
7 maj 00:27
mateo: a w takim razie sama pochodna wystarczy bez liczenia granicy ?
7 maj 00:32
mateo: bo wlasnie nie rozumiem sensu licznia granicy jak juz zanm minimalne ekstremum
7 maj 00:34
Adam: sama pochodna wystarczy, ale zależy jak z niej skorzystasz
7 maj 00:36
po prostu Michał:

ekstremum mamy np. w punkcie P(1,2) , natomiast granice pokazuja, ze funkcja "leci" w −
∞
7 maj 00:37
mateo: juz rozumiem bo moze byc taka sytuacja ze mam sobie funkcje gdzie zaczyna sie w + nsk ma gdzies
tam sobie min lokalne ponad osia ale nagle opada na −nsk
7 maj 00:39
Adam: po prostu Michał
jakbyś policzył pochodną to byś zobaczył że f'(x)>0 dla x<1 więc w tym przypadku trzeba byłoby
liczyć granice w ±∞
tutaj jednak jest inaczej
7 maj 00:39
mateo: dziekuje bardzo za pomoc
7 maj 00:40
po prostu Michał: no tak, ale w tego typu zadaniach to wiadomo ze latwiej przeksztalcic do zapisu (...)2
7 maj 00:56