Całki
Mati: Całkowanie przez części
∫ x2(x+1)dx =
Jak sobie z tym poradzić?
4 maj 23:51
Mati: przepraszam oczywiście ∫x2ln(x+1)dx
4 maj 23:51
astro: | x3 | | x3 | | 1 | |
∫x2ln(x+1)dx= |
| ln(x+1)−∫ |
| * |
| dx |
| 3 | | 3 | | x+1 | |
4 maj 23:52
4 maj 23:52
astro: to już chyba łatwe
4 maj 23:53
Mati: chyba nie dla mnie

brak pomysłów...zupełnie nie wiem co dalej można z tym zrobić bo
myślałem, że po drodze mam coś źle...ale jednak doszedłem do tego i nie wiem co dalej.
4 maj 23:59
astro:
| (x+1)(x2−x+1) | | 1 | |
= |
| − |
| |
| x+1 | | x+1 | |
5 maj 00:01
astro: a z tego ostatniego juz latwo policzyc calke
| x3 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫x2dx−∫xdx+∫dx−∫ |
| dx |
| x+1 | | x+1 | |
5 maj 00:02
5 maj 00:02
Mati: Ojej dziękuję...faktycznie sporo rozpisywania

myślałem, że nad tym ale uważałem, że da się
prościej
5 maj 00:06
Mati: To niby trudne nie jest ale sporo trzeba się napisać
5 maj 00:06
astro: tak
5 maj 00:08