P(A∩B)
Karol: Co to znaczy P(A∩B) ?
4 maj 23:47
astro: A wiesz co to znaczy A∩B ?
4 maj 23:48
Karol: Własnie o to mi chodzi. Nie wiem

Jest to przeciwieństwo sumy? Jak to obliczyć
4 maj 23:48
astro: a wiesz co to jest A∪B ?
4 maj 23:49
Karol: Suma zdarzeń?
4 maj 23:50
astro: tak
4 maj 23:51
astro: więc umiałbyś obliczyć P(A∪B) co nie?
4 maj 23:51
Karol: Teoretycznie. P(A)+P(B)−P(A∩B)
Gdybym miał podane to ostatnie to tak, tylko nie jestem pewny co to tak naprawdę jest.
4 maj 23:52
Karol: P(A∩B) =P(A)+P(B)−P(A∪B
Ok, tylko nadal nie wiem co to tak naprawdę jest..
4 maj 23:53
astro: Tak, zachodzi tak związek
4 maj 23:54
astro: A − zdarzenie 1
B − zdarzenie 2
A∪B − zdarzenie polegające na tym że zaszło 1 LUB 2
A∩B − zdarzenie polegająca na tym, że zaszło 1 ORAZ 2
4 maj 23:55
Karol: Czyli w skrócie jest to iloczyn prawdopobieństw a i b?
4 maj 23:56
astro: np rzucamy kostką do gry − czyli mozemy dostac oczka: 1,2,3,4,5,6
A − zdarzenie polegajace na tym, że wypadnie parzysta liczba oczek, czyli A={2,4,6}
B − zdarzenie polegające na ty, że wypadnie co najmniej 5, czyli B={5,6}
Wtedy:
A∪B={2,4,6,5}
A∩B={6}
4 maj 23:56
astro: niekoniecznie, tak jest wtedy gdy zdarzenia są niezależne (wtedy P(A∩B)=P(A)P(B) )
4 maj 23:57
Karol: Ok dzięki, bardzo mi pomogłeś
4 maj 23:58