odcinek łączący środki nierównoległych boków
tyokke: Czy odcinek łączący środki nierównoległych boków w trapezie jest zawsze równoległy do podstaw
trapezu? Jakiś prosty dowód na to? Uprzedzam że nie chodzi mi o to że długość tego odcinka ma
a+b2
4 maj 23:17
dociekliwy:
Zawsze.
4 maj 23:18
5-latek: A czy linia srodkowa trojkata jest rownolegla do podsatwy?
jesli to potrafisz dowiesc to potraktuj trojkat jak szczegolny przypadek trapezu a mianowicie
ktaki trapez ktorego jedna podstwa ma dlugosc 0
4 maj 23:24
5-latek:

KL linia srodkowa trapezu
Zalozenie KLIICD CK=KA, CL=LB
Dowod
Dla dowodu wykreslamy z wierzcholka C przez punkt L prosta ktora przetnie przedluzenie
podsatwy AB w punkcie E
Rozpatrzmy dwa trojkaty oznaczylem I i II
Trojkaty te sa przystajace na podsatawie cechy KBK
CL= LB z alozenia
Kąt C= katwowi B jalo kąty naprzemainlegle wewnetrzne
Kąt α= kątowi β jako wierzcholkowe
Z przystawania tych trojkatow masz ze CD= BE
Odcinek AE jest rowny sumie obu podsatw
Rzpatrz trojkat ADE
Widzisz ze odcinek KL laczy srodki dwoch bokow tego trojkata wobec czego jest rownolegly do
boku AE
Udowodnino ze KL jest rownolegle do AB (a wiec i do CD
4 maj 23:43
5-latek: Oczywiscie wykreslamy z wierzcholka D (nie C
4 maj 23:45