Całki
Mati: Stosując odpowiednie podstawienia wyznacz całki
Proszę o pomoc z tymi całkami
4 maj 23:03
dociekliwy:
1) tgx = t
4 maj 23:05
dociekliwy:
2) √e2x + 4 = t
4 maj 23:06
Mati: O ile z 1 sobie poradziłem za co dziekuję to z tą 2 nie wiem jak...mógłbyś rozpisać?
4 maj 23:18
dociekliwy:
2exdx = 2tdt
4 maj 23:19
dociekliwy:
2e2xdx = 2tdt oczywiście.
4 maj 23:20
Mati: No właśnie

czemu zostaje ta 2 przy x w liczbie e?
4 maj 23:29
astro: √e2x+4=t
więć
e2x+4=t2
2e2xdx=2tdt
4 maj 23:31
Jerzy:
2)
To podstawienie byłoby dobre, gdyby w liczniku było e
2x, a ponieważ jest e
x,
wiec podstawiamy e
x = t i dostajemy całkę:
5 maj 08:18
Mariusz:
... a może od razu
√e2x+4=t−ex
5 maj 11:57