matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi
WKZ:
n+2
wyznaczy sumę szeregu od n=0 do
∞
∑
4
n
4 maj 22:46
Mila:
n
1
S=∑(n=0 do
∞
)
+2∑(n=0 do
∞
)(
)
n
4
n
4
n
x
S
1
=∑(n=0 do
∞
)
=∑(n=0 do
∞
)n x
n
=
4
n
(1−x)
2
1
dla x=
4
0.25
4
=
1−0.25)
2
9
8
S
2
=
szereg geometryczny.
3
4
8
4+24
28
S=
+
=
=
9
3
9
9
4 maj 23:25