Wielomian
xxx: Przedstaw wielomian W(x) = 4x4 + 10x3 + 22x2 + 19x + 15 w postaci iloczyn dwóch wielomianów
stopnia drugiego, których współczynniki są liczbami pierwszymi. No to mi wyszło, że wynik jest
taki: W(x) = (2x2 + 2x + 3)(2x2 + 3x + 5). Na początku zapisałem wielomian w postaci W(x) =
(2x2 + ax+ b)(2x2 + cx + d) następnie wymnożylem wszystko, wyciągnąłem przed nawias x3,
x2, x i porównalem wspolczynniki, zapisane z literami do tych współczynników 10, 22, 19, 15.
Ułożyłem układ równań z niewiadomymi a, b, c, d i rozwiązałem. I niemało czasu straciłem, żeby
to rozwiązać. Czy można to zadanie rozwiązać dużo szybciej i prościej?
4 maj 22:11
piotr: widać od razu, że b=3, d=5 lub b=5, d=3
4 maj 22:28
,: widać również że
3a+5c=19 skąd łatwo wywnioskować resztę
4 maj 22:33
relaa:
Jeżeli widzisz to jest dużo prościej.
| | 5 | | 1 | |
4x4 + 10x3 + 22x2 + 19x + 15 = (2x2 + |
| x + 4)2 − ( |
| x + 1)2 = |
| | 2 | | 2 | |
(2x
2 + 3x + 5)(2x
2 + 2x + 3)
4 maj 22:34
piotr: do równania 3a+5c=19 podstawiamy kolejne pary liczb pierwszych aż zgadniemy
4 maj 22:37
xxx: Faktycznie piotr i , 3a + 5c = 15 ale relaa jak zauważyłeś, że można to akurat przedstawić w
postaci różnicy kwadratów tych wyrazeń w nawiasach? Jak to mozliwe?
4 maj 22:55
xxx: Znaczy 3a + 5c = 19 nie 15
4 maj 22:56